V soboto, 8.1.2011 smo se ob 9.30 uri zbrali na ptujskem parkirišču ob mostu čez reko Dravo, ki je namenjen samo za pešce. Bilo nas je 27. Gospod Vlado nam je predstavil načrt , ki ga je pripravil za čim bolj prijetno preživetje tega dne. Kmalu smo se napotili čez omenjen most na levo stran reke Drave. Pot nas je vodila po sprehajalni poti ob Dravi vse do sotočja Drave in dravskega kanala. Nato smo krenili po hribu navzgor do planote ob vodo hramu, od koder je bil lep razgled na Ptuj in njegovo okolico. Zaradi megle je bila v daljavi vidna le Donačka gora z okoljskimi hribi, Boč in Pohorje pa nismo videli.

Po kratkem počitku smo se napotili na Ptujski grad. Tam nas je pričakala prijetna gospa, ki nas je ob zanimivi razlagi popeljala skozi grajske sobane, opremljene s pohištvom iz časa od 16. do 20. stoletja, okrašene s stenskimi preprogami in stropi s čudovitimi štukaturami iz istega časa. V pritličju nam je razkazala zbirko orožja, ki je nacionalnega pomena, saj obsega več kot 500 kosov različnih vrst hladnega, strelnega, lovskega in športnega orožja ter zaščitne opreme od 15. do 20. stoletja. Z zanimanjem smo si ogledali tudi zbirko glasbil, ki je najbogatejša v Sloveniji, saj šteje okoli 300 primerkov. Pritegnila nas je tudi zbirka pustnih mask, ki pričajo o starih šegah in verovanju in izhajajo iz ptujskega zaledja. Nazadnje smo se ustavili v dvorani, v kateri je razstavljena zelo zanimiva zbirka turkerij. To so portreti znamenitih evropskih dostojanstvenikov in vojskovodij ter lepotic iz eksotičnih dežel. V tem prostoru skozi vse leto prirejajo tudi različne kulturne prireditve.

Nekaterim so se že začeli oglašati želodčki, zato smo se ustavili v prijetni gostilni pri Roziki in si privoščili krepko malico. Siti in odžejani smo se podali na ogled starega mestnega jedra Ptuja. Z zanimanjem smo si ogledovali arhitekturne posebnosti starih hiš in trgov. Nazadnje smo se ustavili še v cerkvi ob Minoritskem samostanu, ki je bila seveda vredna ogleda, prav tako pa tudi minoritsko dvorišče, kjer se skozi celo leto odvijajo različni dogodki in predstave.
Polni bogatih vtisov smo se ponovno podali čez most za pešce do jeklenih konjičkov. Vsi smo bili zelo zadovoljni, saj smo si s pohodom okrepili telo, z ogledom zanimivosti in druženjem pa nahranili naše duše.

Všeč bi nam bilo še kdaj preživeti tako zanimiv dan, da bosta zadovoljna tako duša kot telo.
V imenu pohodnikov vtise preživetega dne strnila Marija Volk.

.