02.12.2016 ob 10 uri je bila v restavraciji PARK svečanost ob mednarodnem dnevu invalidov na kateri je ženski komorni zbor s koncertom obeležil dvajseto obletnico obstoja pevskega zbora.

Najprej je zbor  vse prisotne pozdravil s svojo himno "Nocoj je pa en lep večer".

V svečanem govoru, ki ga je imel Emerik Topler, je obeležil mednarodni dan invalidov, dogajanje v svetu in na društvu.

Osrednja prireditev je bil koncert ženskega pevskega zbora ob dvajseti obletnici.
Zgodovino zbora je povedala predsednica zbora Nataša Postružnik.

Nastanek zbora sega v leto 1996. Majhnemu zborčku, ki je pel "za dušo",  se je vsako leto pridružilo nekaj pevcev, tako, da se je število pevcev v glavnem povečevalo. Leta 2007, ko je nastopal na reviji, ki jo vsako leto organizira Zveza delovnih invalidov Slovenije, je naš pevski zbor,  štel že 28 članov, 18 pevk in 10 pevcev. Vendar starost in bolezen naredita svoje, in zbor  je vsako leto izgubil kakšnega pevca ali pevko in   danes je pred vami ženski komorni zbor s 13 pevkami. Od septembra 2003, to je zadnjih 13 let, poučuje zbor zborovodja Metod Špur. V tem času je zbor zelo napredoval in povečal svojo prisotnost  na številnih revijah in prireditvah. Na vseh nastopih ki se jih je udeležil, je požel številne pohvale.
Vsako leto ima zbor vsaj 2 koncerta: spomladanski (na predvečer kulturnega dne ali dneva žena) in božični koncert.
Repertoar zbora so ljudske in umetne pesmi, prav tako pa tudi pesmi z nabožno vsebino.

Za dvajseto obletnico obstoja je Emerik Topler v imenu društva podelil zboru društveno plaketo.

Na svečani proslavi je kot gost nastopal  tudi dijak srednje glasbene šole Žan Marksl, ki je na kitari zaigral štiri skladbe.

Na svečanosti so sodelovale tudi "delavničarke" društva z  razstavo ročnih del. Program je povezovala predsednica kulturne komisije Ana Vošnik.

Po končani svečanosti je bilo družabno srečanje.

Zapisala
Nataša Postružnik


Tretji teden v maju, je v Sloveniji, že tretje leto zapored označen kot teden ljubiteljske kulture.
Tudi v DIM, smo se pridružili razpisu JSKD, da se poklonimo na svoj način temu vseevropskemu dogodku.

Naš ženski komorni zbor je za 16. maj 2016 med 17 in 18,30 odprl svoja vrata in s tem povabil vse, ki jih zanima ljubiteljsko petje, naj se nam pridružijo.
Vsak ponedeljek ob naveden  času ima naš zbor pevske vaje pod vodstvom zborovodje Metoda Špura. Repertoar zbora so ljudske in umetne pesmi, prav tako pa tudi pesmi z nabožno vsebino.

Našim vajam se je pridružilo nekaj poslušalcev in ena je celo z nami zapela, ko smo se učili novo pesem: Pastirče mlado in milo.

Upamo, da se bo naš zbor povečal vsaj za eno članico, čeprav si že vrsto let poizkušamo pridobiti nove pevce iz vrst zelo številčnega društva, vendar nam žal ne uspeva.

14.05.2011

V Lenartu je bila 14.5.2011 13. revija pevskih zborov društev invalidov Zveze delovnih invalidov Slovenije, v organizaciji medobčinskega društva invalidov Lenart.
Najprej je vse prisotne pozdravili: mag. Janez Kramberger - župan občine Lenart, Emilija Šuman – predsednica MDI Lenart in Drago Novak – predsednik zveze delovnih invalidov Slovenije.
Na reviji je nastopalo 23 invalidskih pevskih zborov. Naš zbor je nastopal kot 12. z dvema pesmima: Roža na vrtu in Lušno je vigred.
Po končani reviji so nas prireditelji povabili v pripravljeni šotor, kjer se je nadaljevalo druženje s pogostitvijo.

22.05.2011

je bila v Račah 17. revija slovenskih ljudskih in nabožnih pesmi. V kapeli gradu Rače se je ob 17 uri pričela revija, ki jo je organiziral Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti – OI Maribor in župnijski urad Rače.
Nastopalo je sedem zborov. Naš zbor je kot drugi nastopajoči zapel 3 pesmi: PIE JESU, (solistki sta bili Renata Gračnar in Irena Porekar Kacafura), DAJTE MI ZLATIH STRUN (solistka Irena Porekar Kacafura) in MARIJA JE PO POLJU ŠWA. Vse zbore je ocenjevala strokovna komisija, ki nam je dodelila najvišje ocene.
Po reviji je sledilo druženje in pogostitev. Na grajskem dvorišču se je še dolgo slišalo petje nastopajočih.

24.05.2011

V Unionski dvorani je bila 24.5.2011 ob 18 uri, 21. revija pevskih zborov društev upokojencev zgornje podravske pokrajine. Tudi to revijo je organiziral Javni sklad republike Slovenije za kulturne dejavnosti. Napovedoval in povezoval je revijo Jože Grobler.
Peli so zbori upokojencev iz Ruš, Maribora (Center, Tabor in Tezno), Dogoš, Miklavža, Malečnika, Hotinje vasi, Dupleka in Slivnice.
Naš zbor je nastopal izven konkurence in kot 2. zapel tri pesmi: Lušno je vigred, Izberi si moža in Kum ba yah my Lord.
Tudi po tej reviji je sledilo druženje in pogostitev vseh nastopajočih.

Zapisala Nataša Postružnik

16.05.09 - Revija pevskih zborov v Mozirju

revKakor vsako leto smo se tudi letos udeležili revije invalidskih pevskih zborov, ki je bila tokrat v Mozirju.

S postaje smo se odpeljali ob 12 uri in že po enem kilometru smo imeli prometno nesrečo, a na srečo le z manjšo materialno škodo. Na Teznu smo presedli v drug avtobus.

Kljub dve urni zamudi smo pravočasno prispeli v Mozirje, tako, da prirediteljem revije ni bilo potrebno spremeniti vrstnega reda nastopajočih. Zapeli smo lepo in skupaj z našima solistkama, poželi velik aplavz.

Po reviji je bilo druženje ob prigrizku in pijači, ki nas je osvežila, saj je bilo zelo vroče. Ob avtobusu smo še zaplesali ob igranju dveh muzikantov.

Nato smo se odpravili proti Mariboru. Postanek smo še imeli v Tepanju, kjer nam je še večerna kava dobro dela.

Tako smo doživeli še en lep dan v prijetnem druženju.

24.11.08 – Pevski zbor DIM na praznovanju krajevnega praznika

Štiriindvajsetega novembra smo se odzvali povabilu Krajevne skupnosti Košaki, na praznovanje njihovega krajevnega praznika.
Na proslavi smo zapeli tri pesmi: Nocoj pa je en lep večer, So pa travniki zeleni in Svečica dogarja. Na proslavi so razen našega pevskega zbora,  nastopali še učenci iz osnovne šole Ivan Cankar in folkloristi. Po proslavi so nas pogostili s pecivom, sendviči in  pijačo.

Ob prijetnem druženju smo ostali pozno v noč; šalili smo se, prepevali in se dobro imeli.
Srečanje nam bo ostalo v lepem spominu.

Zapisala  Anica Tement

Revija pevskih zborov v Metliki – 17.5.2008

Lepo sobotno jutro, ob 8. uri se zberemo na železniški postaji: pevci, njihovi družinski partnerji in še nekaj ostalih članov društva ter se odpravimo v Metliko na 10. revijo pevskih zborov ZDIS. Letošnja revija je bila poverjena DI Metlika.

Po dobri uri in pol vožnje smo se ustavili v Krškem, kjer smo potešili vse potrebe in se čez dvajset minut odpravili naprej proti Metliki.
Nekaj kilometrov pred Metliko, nas je čakala naša vodička, ki nam je pokazala pot do  gostilne, kjer smo pojedli kosilo, nato pa nas je usmerjala tako, da smo prišli po najkrajši poti do šole, kjer je bila revija. Ker so nas s kosilom stregli zelo počasi, smo prišli v Metliko nekaj minut pred 14,00 uro. V vabilu je pisalo, da bo vsako ekipo čakala oseba, ki bo vodila posamezno ekipo do oblačilnice in do dvorane, vendar  smo morali sami najti pot najprej do dvorane, kjer smo imeli generalko dveh skupnih pesmi, nato pa smo iskali učilnico, kjer smo se preoblekli. V dvorani ni bilo dovolj sedežev, žal tudi za naše spremljevalce ne. Najprej je vse prisotne pozdravil podžupan občine Metlika, nato predsednik društva invalidov Metlika, in še častna gostja ga. Štefka Kučan.

Na reviji je sodelovalo 17 pevskih zborov, šesti po vrsti je zapel naš zbor. Žal moram ugotoviti, da je bilo za ozvočenje slabo poskrbljeno. Po odpeti zadnji pesmi zbora DI Lenart, ki je nastopil kot zadnji, so se mu pridružili ostali zbori in zapeli dve skupni pesmi. Po odpetih pesmih, sta podžupan in ga. Štefka Kučan podelila posameznim društvom majhno darilo, vsi zbori, ki so sodelovali na vseh desetih revijah pa so dobili še priznanje.
Članice DI Metlika so nam  pripravile zakusko in brezalkoholne pijače.
Ob 18,00 uri smo se odpravili proti domu.

V letu 2007 je pevski zbor imel 37 vaj. Skupno število pevcev je sedaj 28 in od tega 18 žensk in 10 moških.

Nastopali so na predvečer Dneva žena, na srečanju DI Podravja, meseca maja so sodelovali na promenadnem koncertu v Mestnem parku Maribor in se udeležili revije pevskih zborov ZDIS v Slovenj Gradcu, meseca avgusta pa so sodelovali na reviji pevskih zborov Štajerska poje na Vurberku

.